Voyando - Blog - Fiscale regelgeving voor verhuurders

Fiscale regelgeving voor verhuurders

2 jaar, 3 maanden geleden geschreven door Merijn Middelweerd

Ga jij je vakantiehuis, Bed & Breakfast of appartement verhuren? Dan is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de fiscale regels. Zo voorkom je verrassingen of zelfs een boete van de Belastingdienst, waarbij je achteraf ineens veel geld moet terugbetalen. Hieronder vind je de belangrijkste wet- en regelgeving omtrent het verhuren van je vakantiehuisje.

Box 1 of box 3?
Een vakantiehuis valt volgens de Belastingdienst onder een deel van jouw vermogen. In principe valt dit dus onder box 3 - sparen en beleggen. De financieringskosten zijn fiscaal gezien niet aftrekbaar. Rentelasten en de schuld kunnen wel worden afgetrokken van het vermogen uit box 3. Maar let op, want dit geldt alleen als je op kleine schaal verhuurt. Ga je op grote schaal verhuren dan veranderen de regels omtrent de belastingen. 

Inkomstenbelasting
Het verschil in belastingen zit hem dus vooral in het af en toe verhuren van je vakantiehuis, of het verhuren op grote schaal. Doe je dit op grote schaal, dan ben je ondernemer. Doe je dit op kleine schaal dan hoef je de inkomsten niet in je belastingaangifte op te nemen. Zolang jij voor de belastingdienst geen ondernemer bent betaal je namelijk geen inkomstenbelasting over de opbrengsten uit je eigen accommodatie. 

Wanneer ben je wel ondernemer? De Belastingdienst ziet je als ondernemer wanneer jij werkzaamheden verricht voor het verhuren van de accommodatie. Voorbeelden hiervan zijn het actief aantrekken van gasten door middel van promotie, het onderhouden van het huisje en het opstellen van een huurcontract. Als ondernemer gelden er andere regels en moet je inkomstenbelasting betalen. De inkomsten die je genereert vallen onder box 1 en worden opgegeven als resultaat uit overig werk. 

BTW
De inkomstenbelasting, die je alleen betaalt als de Belastingdienst je als ondernemer ziet, is een belasting die je betaalt over de inkomsten van je vakantie accommodatie. BTW - de belasting toegevoegde waarde - is de omzetbelasting die wordt betaald bij de levering van een product of dienst. Een ondernemer betaalt altijd BTW. Als niet-ondernemer betaal je alleen BTW wanneer je minder dan 140 dagen per jaar verhuurt.

Meer informatie over BTW en inkomstenbelasting? Kijk op de website van de Belastingdienst!

Toeristenbelasting
De laatste van de belangrijkste belastingen is de toeristenbelasting. Deze belasting, die wordt geheven door de gemeente, is bedoeld om voorzieningen te financieren die door toeristen worden gebruikt. Iedereen die in een gemeente verblijft waar hij of zij niet staat ingeschreven, betaalt deze toeristenbelasting. Als verhuurder is het aan jou om deze belasting te innen. De hoogte van de toeristenbelasting, die wordt betaalt per persoon per nacht, bepaalt de gemeente en kan daarom verschillen.