Voyando -
Blog - Hoe bepaal ik de hoogte van de waarborg?
Hoe bepaal ik de hoogte van de waarborg?
Geschreven door Merijn Middelweerd
Een borg betalen bij het boeken van een vakantie accommodatie of huisje is in Nederland vrij normaal. Niet elke verhuurder rekent borg, maar je komt het vaak tegen. Hoe bepaal je als verhuurder nu de hoogte van de borg? Wat is normaal?
Waarom wordt er eigenlijk borg gerekend?
Een waarborg is een extra bedrag dat door de verhuurder kan worden gevraagd bij het boeken van een vakantiehuisje, om zich zeker te stellen van eventuele extra kosten die door de verhuurder moeten worden betaald. Vaak is dit bijvoorbeeld het geval bij schade of extra schoonmaakkosten als het huisje buitensporig vies wordt achtergelaten. De hoogte van de borg kan variëren en de verhuurder mag het bedrag gebruiken om schade of extra kosten op in te houden. Als er voorzichtig wordt omgegaan met de vakantieaccommodatie, en er geen schade wordt toegebracht, wordt de borg aan het einde van de huurperiode weer teruggestort.
De hoogte van de borg
Een borg kan nogal variëren in hoogte en hierdoor een punt van discussie vormen. Wat is een redelijke hoogte? Doorgaans lijkt het erop dat een bedrag van € 100,00 als normaal wordt beschouwd. Hier en daar zal het bedrag wat hoger liggen, bijvoorbeeld wanneer er alleen luxe serviesgoed in het huis aanwezig is, de huurder handdoeken en badjassen mag gebruiken of wanneer er gebruik mag wordt gemaakt van bepaalde extra faciliteiten. De borg kan ook lager liggen, als jouw huisje een heel basic keukeninrichting heeft of wanneer er weinig kapot kan worden gemaakt. Let er wel op dat de borg niet buitenproportioneel hoog is, want je schrikt de gasten af en prijst jezelf uit de markt.