Voyando - Blog - Hoe maak je jouw vakantiehuis aantrekkelijk?

Hoe maak je jouw vakantiehuis aantrekkelijk?

3 jaar geleden geschreven door Merijn Middelweerd

Er zijn ontzettend veel mooie vakantiehuisjes in Nederland. Je kan dus zeggen dat de concurrentie op de verhuurmarkt groot is. Het wordt steeds lastiger om je te onderscheiden van de rest en er voor te zorgen dat gasten juist jouw huisje boeken, in plaats van vergelijkbare accommodaties in de omgeving. Om jouw vakantiehuis te verhuren moet het dus aantrekkelijk zijn. Klinkt logisch, maar lastiger is bepalen wat aantrekkelijk nu precies is. En hoe zorg je ervoor dat jouw huis ook daadwerkelijk aantrekkelijk is voor gasten? Wij geven je de tips en trucs.

Wat is 'aantrekkelijk maken' precies?
In de vakantiemarkt is de concurrentie ontzettend hoog. Neem een mooie omgeving in Nederland, zoals de Veluwe, en je vindt al gauw honderden vakantiehuisjes. Hoe zorg je er met zoveel verschillende opties voor dat gasten voor jouw huisje kiezen, in plaats van een van de concurrenten? Hoe onderscheidt je je van de massa? Dat is het doel wat je wilt bereiken met het aantrekkelijk maken van je vakantiehuis. 

Hoe pas ik dit toe op mijn vakantiehuis?
Er is natuurlijk meer dan één weg naar het einddoel. Wat we vaak horen, en wat in andere markten volop gebeurt, is dat je gewoon de prijs omlaag moet gooien. Dit is natuurlijk niet de beste strategie, want het is een oorlog die je beter niet kunt voeren. De verhuurder met de laagste kosten gaat het uiteindelijk winnen, en niemand houdt er een rendabel vakantiehuis aan over. Nee, er zijn betere paden te bewandelen richting een volle agenda. Hoe maak je dan het verschil?

Eerst even naar het begin
Hoe maak je een smerig bouwval aantrekkelijk? Niet. Daarom is het belangrijk de basis op orde te hebben. Zorg ervoor dat jouw huis in een goede staat verkeert. Geen achterstallig onderhoud, geen mankementen die het verblijf negatief beïnvloeden en geen aangekoekt vuil omdat er niet wordt schoongemaakt. Dit zou de standaard in elk vakantiehuis moeten zijn. Ook is je huis netjes ingericht met de meest noodzakelijk meubels en uitrusting. Maar hier heb je natuurlijk al voor gezorgd, toch? We gaan snel door, want je kan je huis op twee manieren aantrekkelijk maken, zonder veel geld te moeten investeren!

Aantrekkelijk maken met faciliteiten
Hoewel, met een investering gaat het wel makkelijk! Een sauna, zwembad, hottub, biljarttafel, ik noem maar wat. Het zijn de bekende extra’s die gasten toch over de streep kunnen trekken wanneer ze zoekende zijn naar een vakantiehuisje. Maar, het kan ook op een goedkopere manier. Wees creatief! Bouw het tuinhuisje om tot speelruimte voor kinderen, zorg voor een mega-relaxte zithoek met de nodige streamingdiensten, of plaats een goed gevulde spelletjeskast. Laat de bezoekers van jouw website duidelijk zien wat voor extra’s ze krijgen bij het boeken, en waarom je huisje zo veel meer biedt dan de concurrentie!

Aantrekkelijk maken met je dienstverlening
Hoe kan je je nog meer onderscheiden? Een tweede optie is gasten te overtuigen door extra’s in je dienstverlening. Sommige dingen zullen je bijna niks kosten, of zijn zelf gratis, maar voegen voor een vakantieganger een hoop toe. Waar kan je aan denken? Een welkomstpakket met wat snacks en iets te drinken (vooral fijn na een lange reis), vers fruit in de fruitschaal, een persoonlijke rondleiding door het huis en de tuin, een informatiemap met de beste plekjes in de omgeving, of een bandenplak- en schoonmaaksetje voor mountainbikers. Kortom, je kijkt naar je publiek, en denkt na over de extra’s die jij kunt bieden om het verblijf nóg aantrekkelijker te maken.