Voyando - Blog - Voorbeeld verhuurovereenkomst

Voorbeeld verhuurovereenkomst

2 jaar, 4 maanden geleden geschreven door Merijn Middelweerd

Wil je zonder zorgen jouw vakantiewoning of recreatiewoning verhuren? Dan is het belangrijk om een huurovereenkomst tussen jou en de huurder op te stellen. In een huurovereenkomst leg je duidelijk alle afspraken, rechten en plichten vast in een rechtsgeldig document. Zo weet zowel jij als de huurder direct waar hij of zij aan toe is. In dit blog lees je de belangrijkste informatie over een huurovereenkomst voor je vakantiehuis, en delen wij graag ons document met je!

Wat is een huurovereenkomst vakantiehuis?
Een huurovereenkomst is een schriftelijke overeenkomst tussen jou en je huurder, waarin je duidelijk alle afspraken vastlegt over de verhuur van een vakantiewoning. Jullie weten dan beide precies wat de rechten en plichten zijn, en kunt elkaar hier gemakkelijk aan houden.

Wanneer heb ik een huurovereenkomst nodig?
Als je jouw vakantiewoning of recreatiewoning tijdelijk wilt verhuren, heb je een huurovereenkomst nodig. Er zijn er bij de verhuur van een vakantiewoning geen wettelijke regels van toepassing. Dit betekent dat je als verhuurder bepaalde zaken en afspraken zelf moet regelen. Het moet bijvoorbeeld duidelijk zijn welke risico’s bij wie liggen.

Mocht er een probleem zijn zoals schade of een annulering, kan je discussies voorkomen en makkelijk terugvallen op de eerder gemaakte afspraken in jullie huurovereenkomst. Daarbij is het van belang onderscheid te maken tussen een korte en een lange huurperiode. Dan heeft je huurder geen recht op voortzetting van de huurovereenkomst na afloop van de huurperiode. 

Staat je vakantiehuis op een vakantie- of bungalowpark? Hou er dan rekening mee dat er mogelijk aanvullende eisen bestaan vanuit de eigenaar van het park. 


Wat staat er in een huurovereenkomst?
In een huurcontract staan vak algemene gegevens over de huurder en verhuurder, de start- en einddatum van de verhuurperiode en een omschrijving van het te verhuren object. Maar je kunt er ook extra afspraken in zetten over het annuleren of schade.

Stel je voor dat de huurder besluit niet meer op vakantie te gaan en niet meer naar jouw vakantiewoning komt, hoe zit dat dan? Zijn er bijvoorbeeld kosten die de huurder moet betalen? En wat is de huurder (per ongeluk) het meubilair of faciliteiten van de woning beschadigd? Als je dit van te voren met elkaar afspreekt  kunnen er achteraf geen onduidelijkheden over zijn.

Je kunt ook vastleggen dat huurders zich aan bepaalde regels moeten houden, bijvoorbeeld geluidsoverlast of op welke manier afval moet worden opgeruimd. Bij het opstellen van een huurovereenkomst voor een korte periode, is het belangrijk om correct vast te leggen dat het over een tijdelijke periode gaat. Doe je dit niet, dan is de kans aanwezig dat een huurder die een langere periode in jouw vakantiewoning verblijft aanspraak maakt op huurbescherming. Welke rechten een huurder heeft hangt dus af van de huurperiode.

In een huurovereenkomst staat dus onder meer:

  • Gegevens verhuurder en huurder
  • Start- en einddatum
  • Omschrijving en adres van het gehuurde
  • de totale huursom (en borg) en wijze van betaling
  • plichten verhuurder en huurder
  • wijze van oplevering en gebreken
  • afspraken over gebruik
  • AVG bepalingen

Met Voyando is jouw verhuur zorgeloos en goed geregeld
Heb jij nog geen huurovereenkomst voor jouw vakantie of recreatiewoning? Wij helpen je graag uit de brand. Onze huurovereenkomst is opgesteld door ervaren juristen en bevat alle belangrijke punten voor een zorgeloze verhuur van je vakantiewoning. Verhuur moet makkelijk zijn, maar vooral ook goed geregeld. Daarom kan je onze huurovereenkomst gratis downloaden via onderstaande link!