Voyando - Blog - Waar let je op bij het kopen van een vakantiewoning?

Waar let je op bij het kopen van een vakantiewoning?

2 years, 8 months ago written by Merijn Middelweerd

Jouw eigen vakantiehuis! Het klinkt als een droom, maar is voor veel mensen realiteit. Beeld het je eens in: een gezellig houten chalet, met open haard, gelegen in het bos met tientallen prachtige wandelroutes. Of een heerlijke villa met uitzicht over het strand in Zeeland. Dat is toch fantastisch! Ben jij van plan een recreatiewoning aan te schaffen? Als je rekening houdt met de volgende punten, kan het niet mis gaan!

De omgeving
De locatie van een vakantiewoning is ontzettend belangrijk. Het bepaalt grotendeels de vakantiebeleving, maar ook wat de activiteiten buitenshuis zullen zijn. Stel jezelf dus eerst de vraag: wat zoek jij in een vakantie? Ben jij iemand die geniet van rust en natuur, of wil je juist een bruisende stad met volop activiteit? Of misschien wel een combinatie van beide? Ben je een wandelaar, dan moeten er genoeg routes in de buurt liggen om je weken te kunnen vermaken. Hou je van het culinaire leven, dan zijn verschillende restaurantjes en terrasjes in de buurt een must. Natuurlijk wil je niet te ver verwijderd zijn van belangrijke voorzieningen, zoals een supermarkt, pinautomaat of restaurant. Maar ook natuurgebieden en toeristische trekkers heb je graag op loopafstand, zoals het strand, een bos, culturele bezienswaardigheden, of mooie wandelroutes. 

Het type vakantiewoning
Wat is nog meer van belang? Wat dacht je van het type en formaat van de vakantiewoning. Ga jij voor een knus vakantiehuis voor twee of heb je liever een ruime villa voor het hele gezin? Kies je voor klassiek of modern, vrijstaand of niet, veel lichtinval en ramen of een grote groene tuin? Bedenk voor jezelf hoe het perfecte vakantiehuis er uitziet. Plaats het hierbij ook in de eerder gekozen omgeving, want een hypermodern, meerlaags appartement in het bos is wellicht niet volledig op zijn plek. 

Verhuur of eigen gebruik?
Goed om van te voren na te denken: is het vakantiehuis dat je op het oog hebt geschikt voor de verhuur? Of puur voor eigen gebruik? Om te verhuren, zijn de ligging, het aantal kamers en de beschikbare faciliteiten van groot belang. Ga je het huis verhuren, dan haal je nog wat extra rendement uit je investering.

Faciliteiten 
Wat heeft het huisje te bieden? Je kunt hierbij onderscheid maken tussen twee soorten faciliteiten. Je kunt bijvoorbeeld een huisje kopen met ingebouwde sauna, een prive zwembad, open haard, uitgebreide keuken of groot terras. Dit zijn stuk voor stuk faciliteiten die jouw huis kunnen onderscheiden van de concurrentie in de omgeving. Daarnaast zijn er faciliteiten in de omgeving, bijvoorbeeld op een vakantiepark. Wie hier investeert in een huisje, mag ook gebruik maken van de voorzieningen die zich op het park bevinden. Bijvoorbeeld een overdekt zwembad, golfbaan, sportfaciliteit of horecagelegenheid. Er zit veel verschil in de faciliteiten per park, dus kijk hier van te voren goed naar. 

Staat van de woning
Je hebt hem eindelijk gevonden, jouw droomhuis diep in de bossen van Drenthe. Of misschien wel op een vakantiepark dichtbij de Zeeuwse kust. Waar je dan ook terecht bent gekomen, het inspecteren van het huisje zelf is de volgende stap op de agenda. Veel recreatiewoningen worden voor een lage prijs in elkaar gezet en hoeven volgens de wet aan minder eisen te voldoen dan een ‘gewoon’ woonhuis. Laat de bouwkundige staat van de woning daarom goed checken door een expert. Renoveren is niet goedkoop, dus je wilt niet het risico lopen dat je later tegen allerlei problemen aanloopt. Goed opletten dus!

De extra kosten
De perfecte recreatiewoning is in een goede staat? Mooi! Voordat je gaat bieden, is het belangrijk een totaalplaatje van de kosten te krijgen.De aankoopsom is namelijk niet het enige. Iets om rekening mee te houden:

  • Koop je een huisje op een recreatiepark, dan koop je vaak niet de onderliggende grond. Je betaalt dus een maandelijkse erfpacht voor de grond waar het huisje op staat. Onderschat dit bedrag niet, want het kan aardig oplopen!
  • Niet onbekend voor degenen met een appartement of huis in de stad: je betaalt doorgaans ook bij een vakantiehuis een vaste bijdrage, een beetje zoals de VvE. Hiervan wordt het algemene onderhoud van het park, de omgeving of het complex betaalt. 
  • Wil je er warmpjes bijzitten? Hou rekening met de kosten van gas, water en energie. Ook de kosten van de gemeentelijke heffingen moeten worden betaalt. Afhankelijk van de faciliteiten die je wilt, reken je hier ook TV en internet abonnementen bij. 
  • Na elke vakantie of verhuurperiode moet de woning worden schoongemaakt. Doe je dit niet goed, dan gaat dit ten koste van de staat van je woning. Voor wie geen zin heeft om zelf elk weekend te staan poetsen zijn er schoonmaakbedrijven, en die kosten geld. 

Het rendement
Als jij hebt besloten het vakantiehuis (gedeeltelijk) voor de verhuur aan te schaffen, bereken dan van te voren wat het je op gaat leveren. Een recreatiewoning in Nederland wordt over het algemeen het beste in de maanden vanaf de voorjaarsvakantie tot en met de herfstvakantie verhuurd. Hier is de bezettingsgraad het hoogste en kan je de beste huurprijs ontvangen. In de overige maanden staat je huisje vaker leeg, of moet je het met een lager bedrag doen. Bepaal je huurprijs per nacht, ga uit van een bezettingsgraad van zo’n 50% in het hoogseizoen en bereken je winst.

Het onderhoud van de woning
Wanneer het huisje eenmaal in je bezit is, ben jij verantwoordelijk voor het onderhoud. Dit hoeft niet vervelend te zijn, maar het is wel belangrijk hier rekening mee te houden. Het ene huis vergt meer onderhoud dan het andere. Denk hierbij aan een lik verf over het houtwerk, het netjes onderhouden van de tuin en het inhuren van de schoorsteenveger. Hoe groter het huis, hoe meer werk om het in een goede staat te houden. Hou er dus rekening mee dat je de nodige dagen aan het klussen bent!