Voyando - Blog - 5 tips voor de inrichting van jouw vakantiehuis

5 tips voor de inrichting van jouw vakantiehuis

3 jaar, 2 maanden geleden geschreven door Merijn Middelweerd

Je bent sinds kort de eigenaar van een vakantiehuis? Gefeliciteerd! Of ben je al een tijdje verhuurder en ben je wel eens toe aan vernieuwing? De inrichting van een huis kan enorm leuk zijn, maar ook lastig als je niet weet waar je je op moet focussen. Verblijf je zelf wel eens in het huisje, dan kies je al snel voor een inrichting die je zelf mooi vindt. Maar is dat wel de beste keuze en past dit wel bij jouw huisje? Lees verder voor de tips over het inrichten van jouw vakantiehuis!

Kijk naar de omgeving
Het inrichten van je vakantiehuis is ontzettend leuk! Maar waar haal je de inspiratie vandaan? En voor welke stijl ga je? Je wilt natuurlijk je beoogde doelgroep aanspreken. Richt jij je op wandelaars en gezinnen, kies dan niet voor een bar of pooltafel maar een goede zithoek en ruimte om te spelen voor de kinderen. Ook wil je dat je vakantiehuisje opvalt wanneer mensen de foto’s op je website bekijken, dus het geheel moet er wel goed uitzien. Een tip: kijk naar de ligging en de omgeving van het huisje. Bij een huis gelegen midden in het bos verwachten gasten een bepaalde stijl, zoals landelijk of klassiek. Anders is dat bij een modern appartement in de stad, waar een industriële look beter tot zijn recht komt. Kies de stijl die bij jouw omgeving past en laat je inspireren!

Houd rekening met gasten
In een vakantiehuis wordt anders geleefd dan in een vaste woning. Gasten nemen bijvoorbeeld veel spullen mee die ze tijdelijk ergens willen opbergen of neerleggen. Dit moet makkelijk en overzichtelijk zijn zonder de indruk te wekken dat het huis rommelig is. Zorg dus voor genoeg opbergruimte, zoals een ruime kast en genoeg tafeloppervlak. Gesloten laden zijn hierbij minder handig, want dan lopen mensen het risico dat ze hun spullen vergeten. Ook handig: veel plankjes en haakjes in de badkamer, zodat de gasten de toiletartikelen en handdoeken kwijt kunnen. Oja, en grote planten zijn natuurlijk erg mooi, vooral in een huisje gelegen in een rustig natuurgebied, maar bedenk je wel of er vaak genoeg iemand aanwezig is om ze water te geven. Een cactus en vetplant kan de oplossing zijn!


Materiaalkeuze
Een vakantiehuis wordt door veel verschillende mensen gebruikt en, als je het goed doet tenminste, is vaak het hele jaar volgeboekt en in gebruik. Vergelijkbaar met een woonhuis, maar met je eigen spullen doe je altijd nét even iets voorzichtiger. Kies dus niet voor het goedkoopste of meest breekbare materiaal. Ga na hoe intensief de verschillende ruimtes worden gebruikt en pas de keuze hierop aan. In de woonkamer kies je bijvoorbeeld voor een stenen, onbreekbare vloer, of voor budget laminaat dat makkelijk te vervangen is wanneer het hieraan toe is. In de slaapkamer kun je sneller kiezen voor zachte en warme vloerbedekking, terwijl je in de keuken en badkamer een waterbestendige vloer wilt (bijvoorbeeld laminaat of tegels). Ook kastjes, tafels en stoelen moeten tegen een stootje kunnen. Maar, vergeet niet de balans tussen de materiaalsoort en de uitstraling hiervan te vinden. Een keukentje gevuld met plastic servies wordt niemand blij van.

Begin bij het begin

Wanneer je begint met het inrichten van een vakantiehuis, kan dit al snel uit de hand lopen. Je focust je puur op de dingen die jij belangrijk vindt, zoals een geweldige zithoek met luxe TV, maar vergeet de keuken. Krijg geen tunnelvisie, hier alvast een lijstje met zaken die je toch wel móet hebben:

  • Keukentafel/eethoek
  • Zithoek met genoeg zitplekken, een salontafel en (optioneel) een TV
  • Basis servies en kookgerei, zoals pannen, (scherpe) messen, kaasschaaf, afwasspullen en een blik- en flesopener. Je kan ook de hand- en theedoeken verzorgen.
  • Bedden, nachtkastjes en kasten in de slaapkamers. Eventueel beddengoed en een extra deken voor de koude nachten. 
  • Basis toiletartikelen zoals handzeep, handdoeken, shampoo en een paar WC rollen. 
  • Goede verlichting in elke ruimte

Hierna kun je los met de accessoires en aankleding, wat ook eigenlijk niet mag ontbreken in de inrichting van je vakantiewoning. Denk aan een fruitschaal, schilderijen, vazen, kandelaars met kaarsen, vloerkleed, radio en klokken. Dit moet natuurlijk matchen met de eerder gekozen omgevings stijl!

Opgeruimd en netjes

Welnu, alles staat in het huisje en je bent klaar om gasten te ontvangen. Vergeet dan niet het allerbelangrijkste: zorg voor een overzichtelijke indeling van alle spullen en een nette uitstraling. Niemand houdt van een onoverzichtelijke bende, dus hou het strak. Leg spullen waar men die verwacht, zodat je niet een uur hoeft te zoeken naar de shampoo of de afstandsbediening. Zorg voor een goede hygiene in de badkamer, keuken en toiletten. Maak ook alles goed schoon en geef vuil en aanslag niet de kans zich op te bouwen. Dan zul je zien dat gasten zich binnen no time thuis voelen in jouw vakantiehuis!