Voyando - Blog - 8x tips voor een betere online zichtbaarheid van jouw vakantiewoning

8x tips voor een betere online zichtbaarheid van jouw vakantiewoning

3 years ago written by Merijn Middelweerd

Waar kijken mensen als ze op zoek zijn naar een vakantie, vakantiehuis of reisinspiratie? Juist, het internet. Als verhuurder moet de zichtbaarheid van jouw vakantiehuis op het internet dus goed in orde zijn, om jouw boekingen te vergroten. Hoe doe je dit precies? Lees hier de tips!

1. Maak en onderhoud sociale media pagina’s
Sociale media is dé manier om gratis te adverteren. Zorg er dus voor dat je hier te vinden bent, bijvoorbeeld op Facebook. Belangrijk is wel dat jouw pagina dan up to date is. Als je wekelijks iets plaats, dan weten bezoekers dat je actief bent met het verhuren van jouw huisje. Wat kan je zoal plaatsen op een platform als Facebook? Mooie (recente) foto’s van jouw huis, filmpjes of foto’s van activiteiten in de omgeving, of interessante artikelen over de lokale natuur. Je kunt ook reviews van tevreden gasten delen. Dit zijn natuurlijk zo maar een paar ideeën, dus wees creatief! Probeer via je sociale media een verhaal te vertellen, bijvoorbeeld waarom jij het gebied zo geweldig vind of waarom je bent begonnen als verhuurder van een vakantiewoning. Wil je het jongere publiek beter bereiken, dan maak je een Instagram. Je kunt hier dezelfde soort berichten plaatsen, maar moet er voor het totaalplaatje dan wel voor zorgen dat je foto’s er goed uitzien en het geheel een beetje bij elkaar past.

2. Ga een samenwerking aan met lokale bedrijven
Samen sta je sterker. Zoek bedrijven die een overlappende doelgroep hebben als jij en ga een samenwerking aan. Zo profiteer je van elkaars markt en maak je op een makkelijke manier gratis reclame. Heb je een huisje waar veel mountainbikers overnachten, ga dan een samenwerking aan met de lokale fietsverhuur en maak reclame voor elkaar op het internet. 

3. Word lid van online groepen
Je hebt tegenwoordig voor bijna elk onderwerp wel een Facebook groep. Facebook groepen zijn communities van gelijkgestemden waar over een bepaald onderwerp wordt gediscussieerd, of vragen worden gesteld. Om het voorbeeld van mountainbike-huisje aan te houden, ga jij je bijvoorbeeld profileren als echte kenner in mountainbike groepen. Dus niet schaamteloos adverteren, maar vragen beantwoorden en je mengen in de discussies. Er kunnen bijvoorbeeld vragen worden gesteld over de beste fietsroutes, het onderhouden van fietsen, verhuur van mountainbikes of mooie plekken om te overnachten!

4. Werk samen met blogs/websites
Een leuke vorm van online zichtbaarheid en promotie is een samenwerking met een vakantie website of blog. Dit is niet altijd gratis, maar een middelgroot blog die een doelgroep met jouw vakantiehuis deelt heeft al snel een interessant bereik. Misschien kan je wel een gratis overnachting in ruil voor een blogbericht afspreken. Ook kun je een samenwerking overwegen met een website over de omgeving van jouw huis. Dit kost als betaalde advertentie vaak wel geld, maar als het onderaan de streep meer boekingen oplevert kan het de investering waard zijn.

5. Vraag gasten je te taggen op sociale media
Als jij je gasten kunt overhalen je te taggen wanneer ze foto’s van hun vakantie delen, levert het je weer wat extra online zichtbaarheid op. Doe dit wel op een leuke manier, want niet iedereen wil dit zomaar doen. Stuur bijvoorbeeld een mailtje na het verblijf met de vraag hoe het was en of ze nog leuke foto’s van de omgeving of de accommodatie hebben gemaakt. Vraag ook of, als ze deze op sociale media delen, ze je willen taggen in de berichten en je hier enorm dankbaar voor zou zijn! Vergeet niet gelijk je Facebook/Instagram pagina’s mee te sturen. Wordt je getagt, dan bereik je de vrienden en kennissen van jouw gasten en wie weet hou je er weer een leuke boeking aan over!

6. Zorg dat je SEO goed voor elkaar is
Het internet is gigantisch, dus je wilt makkelijk gevonden kunnen worden. Hiervoor moet je de SEO van je website op orde hebben, oftewel de Search Engine Optimalisation. Focus je hierbij op de langere zoekwoorden, in tegenstelling tot de korte, algemene woorden, waar de concurrentie hoog is. Het is bijvoorbeeld zinloos om de concurrentie aan te gaan op de woorden ‘vakantiehuisje’ of ‘zonvakantie boeken’. Nee, in plaats daarvan zorg je ervoor dat je gevonden wordt op ‘vrijstaand vakantiehuis op Nes, Ameland’, of ‘Vakantievilla Veluwe voor grote groepen’. Deze woorden zijn langer en vooral specifieker. Weet je niet hoe je de SEO van je website goed inricht? Met een eigen website van Voyando is jouw SEO automatisch op orde, en krijg je simpele tools om dit te bewerken.

7. Mooie foto’s maken het verschil
Het internet van tegenwoordig is enorm beeld-georiënteerd. Een pakkende titel met prachtige foto trekt meer bezoekers dan een lang verhaal. De eerste indruk is alles, dus zorg dat deze goed is. Investeer je tijd in het maken van de perfecte foto’s van jouw huisje, dan zal dit zich dubbel en dwars terug betalen. Hoe maak je de perfecte foto’s? Dat lees je hier!

8. Vergeet de video’s niet
Naast een foto is bewegend beeld een grote blikvanger. YouTube staat niet voor niets stevig op de derde plek van de meest populaire websites ter wereld. Een digitale rondleiding van jouw vakantie huis is niet heel moeilijk te maken en kan wel veel opleveren. Je kunt jouw gasten helemaal het gevoel geven dat ze in jouw accommodatie zijn en de faciliteiten uitlichten die jij belangrijk vindt, bijvoorbeeld een rondje om het zwembad of de wandelroute vanuit de tuin het bos in. Daarnaast doen video’s het erg goed op sociale media!

Zelf aan de slag
Met deze tips zou je in no-time de online zichtbaarheid van jouw vakantiehuis moeten kunnen vergroten. Hoe meer jij aanwezig bent op het internet, hoe groter de kans dat gasten jouw huisje kiezen boven een andere uit de omgeving. Het internet is een van de grootste markten in de vakantiebranche, dus hier wil je niet op achterblijven. Succes!