Voyando - Blog - Zo maak je de perfecte foto's voor jouw vakantiehuis

Zo maak je de perfecte foto's voor jouw vakantiehuis

3 years ago written by Merijn Middelweerd

Een foto is het visuele visitekaartje van jouw vakantiewoning! Je kent het veelgebruikte spreekwoord wel, dat een foto meer zegt dan duizend woorden. Als je deze kennis aanhoudt kan je dus wel eindeloos informatie in tekst over jouw huisje op jouw eigen website presenteren, maar gaat het uiteindelijk om die foto. Dat is waar de bezoeker van de website het eerste naar kijkt, dat is wat het vakantiegevoel gaat geven en wat ze uiteindelijk over de streep trekt om te boeken. De foto moet dus vooral goed zijn, want je kan het je niet veroorloven dat een bezoeker gelijk het verkeerde beeld van het huisje krijgt. Maar hoe zorg je hiervoor? Wat is eigenlijk een goede foto en hoe maak je deze zelf? 

Zijn je foto’s recent?
Wanneer je dé perfecte foto hebt gemaakt, op die prachtige zomerdag, wil je die natuurlijk zo lang mogelijk op je site hebben staan. Begrijpelijk, maar ook fotografie verouderd. Je wilt dus met enige regelmaat de foto’s een update geven. Net als de rest van de informatie op jouw website. Wat straal je uit als jouw foto’s en omgevingsinformatie uit 2005 komen? Laat zien dat je actief bezig bent met de verhuur van het huisje en vertel dit met mooie, recente foto’s.

Wat een goede fotoserie maakt
De foto’s moeten dus goed zijn. Makkelijk gezegd, maar wat is goed eigenlijk? Je kunt het op technisch vlak bekijken, maar belangrijker is overwegen wat het doel van de foto’s zijn. De foto’s van het vakantiehuis op jouw website hebben namelijk een aantal functies: 

  • Algemene indruk van het huis geven
  • De staat van het huis laten zien
  • De omgeving presenteren
  • Het vakantiegevoel oproepen
  • De vakantiebeleving tonen

Logisch is dat mensen het huis van te voren willen zien, dus het moet in ieder geval voorkomen op de foto’s. Ook laat het de staat van het huis zien. Is het netjes onderhouden, of een bouwval? Een goede fotoserie laat natuurlijk ook wat van de omgeving zien, want gasten zullen niet alleen maar in het huisje verblijven.

 Nu komen we op de twee belangrijkste functies: het vakantiegevoel en de beleving. Je wilt dat de potentiële gasten meteen verkocht zijn en de vakantie kunnen proeven. Heb je bijvoorbeeld een zwembad? Zorg dan voor foto’s van het terras met het zwembad op de achtergrond, zodat jouw gasten henzelf er praktisch al in zien liggen. De foto’s maak je op een warme, groene zomerdag en niet wanneer het waait of in de herfst. Misschien is jouw woonkamer fantastisch geschikt om na een lange wandeling even tot rust te komen, languit op de bank met brandende openhaard en uitzicht op de landerijen. Probeer dit in beeld te brengen en maak niet alleen een praktische foto van de kamer vanuit de deurpost, om alles maar in het plaatje te krijgen.

Vergeet niet de beleving! Heb jij een afgezonderd huisje in het bos, weg van de drukte en met veel privacy? Overweeg dan ook een foto vanuit het dichtbegroeide bos te nemen, met jouw huisje klein op de achtergrond. Hoe groot de weide omgeving wel niet is en wat een rust dit kan bieden. Laat precies zien waarom de gasten hier zouden moeten komen, en wat jouw huisje zo uniek maakt.

Bereid de ruimte voor
Voorbereiding is enorm belangrijk. Neem hier dus ook even de tijd voor. Zodra jij voor jezelf duidelijk hebt waar je een foto van wilt maken en hoe je dit het beste in beeld kan brengen, richt je dan op de ruimte zelf. Zet een vers bloemetje op de eettafel, schud de kussens van de bank recht en ruim losslingerende zooi als een afstandsbediening en een tijdschrift op. Het lijkt simpel, maar de details worden vaak over het hoofd gezien. Ook buiten heb je een ruimte, je hebt er alleen soms wat minder invloed op. Focus je dan op de dingen waar je wel invloed op hebt. Veeg het terras en zet de stoelen met tafel op de juiste plek. Schuif de BBQ aan en plaats borden en een kan drinken op tafel. Presenteer het vakantiegevoel!

Lichtinval
De beste foto’s zijn goed verlicht. Een donkere foto ziet er somber uit en geeft bovendien geen duidelijk beeld van de ruimte. Je kan de foto’s van je vakantiehuis dus het beste maken rond het middaguur, als de zon op het hoogste punt staat. Perfect is een zonnige dag, want dan heb je het meeste licht, Doe alle gordijnen, deuren en ramen open om meer lichtinval te creëren. Open deuren en ramen geven daarnaast ook een gevoel van ruimte en gastvrijheid. Maak geen foto’s met tegenlicht, want dan zie je niks meer. Heb je bijvoorbeeld een terras met uitzicht op de ondergaande zon? Maak hier dan ook een foto van in de schemering.