Voyando - Blog - 10 Gouden Tips voor het verhuren van jouw vakantiehuis

10 Gouden Tips voor het verhuren van jouw vakantiehuis

3 jaar, 5 maanden geleden geschreven door Merijn Middelweerd

Steeds meer Nederlanders gaan op vakantie in eigen land. Logisch ook, want het scheelt een eind reizen, er is geen taalbarrière en er zijn ontzettend veel mooie plekjes te bezoeken. Verhuur jij zelf een vakantiehuis en wil je graag meer gasten ontvangen? Of begin je net met verhuren en ben je benieuwd waar je allemaal aan moet denken? Met deze 10 tips verzeker jij jezelf van een volle agenda en tevreden huurders!

1.       Een eerste indruk maken: daar krijg je geen tweede kans voor

Een eerste indruk is belangrijk en zet de toon. Wat potentiële gasten denken wanneer ze jouw huisje voor het eerst zien maakt of breekt de boeking. Naderhand is dit beeld ook moeilijk te veranderen. De eerste indruk begint natuurlijk al op je eigen website. Zorg dus voor professionele foto’s die het huis, de omgeving en de voorzieningen van de beste kant laten zien. Let op details, dek alvast uitgebreid de tafel, plaats een bloemetje en zet de openhaard aan, zodat de bezoeker van jouw website bij het zien van de foto's direct in het vakantiegevoel zit. Maar vergeet ook niet de eerste indruk van jou als verhuurder. Sta je klanten altijd netjes en vlot te woord. Een goed begin is het halve werk!

2.       De locatie is bepalend

Beeld je dit eens in: je zit in een prachtig huis met openhaard, volledige keuken en luxe badkamer, op een grote lege vlakte zonder uitzicht of dorpje in de weide omgeving. En nu in een íets minder mooi huis, in een natuurgebied, met voorzieningen op loopafstand en alle faciliteiten die je je kunt wensen. Bovendien is het geweldige uitzicht het eerste wat je ziet als je ’s ochtends de gordijnen open doet. In welk huis wil jij wakker worden? Precies, de locatie van je vakantiehuis is enorm belangrijk. Dat is ook de reden waarom jouw huis nu juist hier zit. Ga nu niet massaal de Veluwe volbouwen, maar kijk wel wat jouw omgeving voor extra’s te bieden heeft. En nog belangrijker: zorg ervoor dat de huurder van al die mogelijkheden op de hoogte is!

3.       Uitgebreide informatie zonder te overdrijven

Je wilt dat jouw gasten alle informatie hebben, van zowel de omgeving en voorzieningen als het huis zelf, om een top verblijf te hebben. Zorg dus dat je van te voren alle relevante, volledige informatie naar de bezoeker opstuurt. Bijvoorbeeld bij de boekingsbevestiging of op een pagina van je website. Denk hierbij aan een plattegrond om het huis makkelijk te kunnen vinden, informatie over de omgeving en de voorzieningen in het huisje.

Geef uitgebreide en volledige informatie, maar overdrijf niet! Mensen houden van eerlijkheid, dus spreek niet over een vaatwasser en leg een afwasborstel op het aanrecht. Vakanties worden vaak ver van te voren geboekt en het beeld wordt gevormd op basis van de foto’s en de beschrijving. Als de verwachtingen gigantisch afwijken met de realiteit bij aankomst, kun je wel verwachten dat mensen teleurgesteld zijn en geen goede reviews zullen achterlaten.

4.       Val op in de massa

Laten we eerlijk zijn, er zijn heel veel huisjes te huur in Nederland. En in het buitenland. Hoe mooier het gebied, hoe groter de concurrentie. Waarom zouden gasten nu juist naar jouw vakantiehuis moeten gaan? Trek de aandacht door jezelf te onderscheiden van de massa. Dit kan op verschillende manieren, zoals een speciale locatie of een huis dat erg opvalt. Makkelijker is zorgen voor extra comfort. In de winter willen mensen een sauna en open haard. In de zomer is zwemmogelijkheid en barbecueën onder een parasol belangrijk. Wees creatief zorg voor een fijne vakantiebeleving. Nog een tip: bied een goede keukenuitrusting, zoals een koffiezetapparaat, vaatwasser, broodrooster, magnetron en servies.

5.       Creëer sfeer

Op vakantie wil je je lekker voelen op een mooie plek. Dit is wat lastiger in een betonnen hok onder een flikkerende TL-buis. Overdreven natuurlijk, maar de juiste sfeer in jouw huisje zorgt wel voor terugkerende gasten. Geef dus even wat extra aandacht aan de inrichting, of huur iemand in met een oog voor details die dit voor je kan doen. Vergeet niet de slaap- en badkamer(s)!

6.       Voorzieningen afwegen

Een huisje zonder WIFI, wie bedenkt er zoiets? Of richt je je juist op mensen die zich volledig willen afsluiten, midden in de natuur? Denk na over de voorzieningen die je wilt bieden. Een vaatwasser is eigenlijk niet meer weg te denken, maar gevulde spelletjeskast is optioneel. Wil je graag de extra mile gaan voor jouw gasten? Leg de eerste rol wc-papier op het toilet, zet vers fruit op tafel en plaats het terras vast klaar. Zo voelen gasten zich meteen welkom (en thuis).

7.       Persoonlijke aanpak

Authenticiteit is belangrijk in deze tijd. Mensen waarderen een persoonlijke insteek en ervaren eigen ontdekte tips als een groot pluspunt. Speel hier op in door bijvoorbeeld een leuke informatiemap te maken en deze klaar te leggen in je vakantiehuis. Geef tips over uitstekende restaurants in de buurt, de beste fietsroutes, wat je kan ondernemen in de omgeving en hoe de houtkachel werkt. Of vertel in een filmpje op jouw site hoe jij bent opgegroeid in het gebied en wat de beste plekjes zijn om te bezoeken.

8.       Vergeet de kinderen niet

Een derde van alle vakantiegangers zijn gezinnen met één of meerdere kinderen. Deze groep wil je niet buitensluiten, want dan loop je misschien een volgeboekte agenda mis. Maak je huis aantrekkelijk voor gezinnen met kinderen door een babybedje of kinderstoel te plaatsen, of wat speelgoed en kinderboekjes in de kast te leggen. Vergeet ook de schommel in de tuin niet. Laat vervolgens via de foto’s op jouw site zien dat gezinnen met kinderen in goede handen zijn.

9.       Geweldige reviews

Wie kan er beter over een overnachting in een vakantiehuis vertellen dan iemand die het als gast heeft meegemaakt? Een positieve beoordeling van een huurder is goud waard, want deze kan de doorslag geven voor een boeking. Reviews zijn erg belangrijk om mensen te laten zien dat jij een goede status hebt als verhuurder, je het verhuren van je vakantiehuis serieus neemt en dat het met die vakantie wel goed komt als jouw huis wordt geboekt. Zorg er dus ook voor dat men niet vergeet deze achter te laten op je website door hier actief naar te vragen tijdens of na het verblijf.

10.     Maak boeken makkelijk

Last but not least: vergeet niet het daadwerkelijk boeken van jouw vakantiehuis een aangename en professionele ervaring te maken voor potentiële klanten! Waar moet je dan aan denken? Niemand wil eerst door 10 onduidelijke menuutjes moeten klikken, vier e-mails bevestigen en handmatig geld overschrijven naar een bankrekening. Zorg daarom voor een overzichtelijke site, een online agenda en/of boekingssysteem, een veilige en makkelijk manier om online te betalen en een heldere bevestiging. Benieuwd naar de mogelijkheden om deze systemen te gebruiken op jouw eigen website? Neem contact op en wij helpen je op weg!