Voyando - Blog - 5 vakantiebelevingen die jij meegemaakt moet hebben

5 vakantiebelevingen die jij meegemaakt moet hebben

3 jaar, 3 maanden geleden geschreven door Merijn Middelweerd

"Heb je nog wat gedaan op vakantie?" Moet je wat doen dan, naast bij het zwembad liggen? De een houdt van een ondernemende vakantie, de lokale cultuur op snuiven en zo veel mogelijk zien, terwijl de ander het liefst even helemaal niks doet om tot rust te komen. Hieronder lees je 5 vakantiebelevingen die iedereen een keer moet meemaken!

  1. Actieve vakantie

De woorden actief en vakantie gaan voor sommige mensen niet in een zin samen. Op vakantie wil je toch relaxen? Een actieve vakantie kan echter enorm goed voor je zijn, helemaal als je normaal gesproken bijvoorbeeld alleen de hele dag in het kantoor zit. Hoe ziet zo'n vakantie er uit? Nee, je hoeft echt niet elke dag maximaal te sporten of hard te lopen en ja, je kan ook zeker lekker bij het zwembad gaan liggen. Maar wat dacht je van een heerlijke dagelijkse wandeling door het bos, of een avontuurlijke mountainbiketocht? Een huisje aan zee is ook ideaal voor wie op zoek is naar een levendige vakantie. Naast strandwandelingen bij de ondergaande zon kun je namelijk surfen, fietsen, zeilen en zwemmen. Klinkt dit als iets voor jou? Probeer van te voren elke dag van de vakantie minstens één activiteit in te plannen.

  1. Stedelijke vakantie

Naast zon, zee, strand of bos kan je ook heel goed in een stad op vakantie. Helemaal wanneer je vakantiedagen bijna op zijn of je liever wat korter van huis bent. Uitermate geschikt voor de ondernemende vakantieganger, want in een stad is altijd wat te doen. Ontdek verschillende buurten, restaurants en parken, of bezoek musea en leer over de geschiedenis van de stad. Er zijn veel steden in Nederland waar je anders nooit zou komen, maar die wel het ontdekken waard zijn. Heb je er helemaal zin in? Tip: link verschillende stedentrips aan elkaar voor de ultieme stedelijke vakantie. 

  1. De Luxe vakantie

Soms wil je jezelf (of je gezin) echt even helemaal verwennen. Weg van de dagelijkse sleur, maar niet in een hutje op de heide zonder CV. Een luxueus huis met prive zwembad, uitgebreide keuken, groot terras en ingebouwd entertainment systeem is dan beter op zijn plek. De vrijheid van een huis in combinatie met de luxe van een hotel. Dit hoeft ook helemaal niet duur te zijn. Tegenwoordig zijn er vele huisjes te boeken met bijvoorbeeld een jacuzzi of sauna. Vanuit je bed de wellness in, dat is toch luxe?

  1. Midden in de natuur

Wil jij je wel even helemaal afzonderen? Een totale break van het dagelijkse leven in een knus huisje, midden in de natuur? Het blijft een bijzondere ervaring, want diep van binnen heeft iedereen wel een band met de rust en sereniteit die de natuur ons zo kan bieden. Verstopt in het bos of afgelegen in de duinen, je kan eigenlijk alle kanten op met deze vakantie ervaring, zolang je maar het gevoel van vrijheid houdt!

  1. Duurzame vakantie

Steeds populairder is de duurzame vakantie. Het vergt misschien wat meer aandacht in de planning, maar brengt ook mooie dingen met zich mee. Over het algemeen geldt: hoe luxer het verblijf, hoe groter de klimaatbelasting. Denk aan hoger waterverbruik, energieverbruik en meer afval. Als je niet de hele vakantie in een tent wilt zitten maar wel bewust weg wilt zijn, kies dan voor een accommodatie met de kleinste klimaatbelasting. Zonnepanelen, goede isolatie, eten uit eigen tuin, regenton, allemaal zaken waar je op kunt letten. Natuurlijk komt dit met een grote kanttekening. Rijden naar je vakantieadres (en vliegen al helemaal) is eigenlijk nooit duurzaam. Soms kun je er wel voor kiezen om een vlucht met CO2-compensatie te boeken. Al met al kan jij op deze manier wel tijdens je verblijf een steentje bijdragen aan het klimaat.