Voyando - Blog - Vakantiehuis verhuren via social media: welk platform is het beste?

Vakantiehuis verhuren via social media: welk platform is het beste?

1 jaar, 6 maanden geleden geschreven door Merijn Middelweerd

Als eigenaar van een vakantiehuis wil je natuurlijk zo veel mogelijk mensen bereiken om je huis onder de aandacht te brengen en boekingen te genereren. Een goede (en gratis) manier om dit te doen is door gebruik te maken van social media. Maar met zo veel verschillende platformen is het lastig kiezen welk platform het beste bij jou en je accommodatie past. Ga je voor je Instagram, Facebook, TikTok of YouTube? Je kunt moeilijk inzetten op álle platformen. Met deze blog helpen we je op weg bij het kiezen en delen we de belangrijkste punten om rekening mee te houden. 

Bepaal je doelen en doelgroep

Oke, je wilt je vakantiehuis promoten via sociale media. Voordat je begint met kiezen welk platform het meest geschikt is voor jou, is het belangrijk je doelen vast te stellen. Waarom wil je gebruik maken van social media? Wil je bijvoorbeeld meer boekingen genereren, of wil je werken aan het opbouwen van een naam in je omgeving? Misschien wil je simpelweg je oude gasten op de hoogte houden om top of mind te blijven en her-boekingen te stimuleren. 

Let op: sta ook even stil bij de doelgroep van je vakantiehuis. Welke leeftijd hebben jouw ideale huurders en wat zijn hun interesses? Richt je je meer op 65-plussers, dan kan je je bijvoorbeeld beter gebruik maken van Facebook in plaats van TikTok. Dit laatste wordt voornamelijk door jongeren gebruikt. Schrijf alles op wat in je op komt, dat helpt je uiteindelijk beter bepalen welk platform het meeste geschikt is. 

Overweeg het type content dat je wilt delen

Naast de leeftijd en interesses van de doelgroep, verschillen social media platforms ook in het soort content dat ze tonen. Ook de manier waarop de content wordt gepresenteerd is bij de één net wat anders dan bij de ander. Ga dus voor jezelf na wat de soort content is die je jezelf ziet maken en delen. Ben jij iemand die makkelijk een stuk tekst uit z’n mouw schudt? Dan is Facebook een goede keuze, want hier is meer ruimte voor tekst dan bijvoorbeeld de korte updates op Twitter. Daarnaast is Instagram weer vooral geschikt voor het delen van foto’s en afbeeldingen. Heb je een oog voor detail en weet je precies hoe je de perfecte foto's van je accommodatie moet schieten dan is Instagram het perfecte platform voor jou.

Gebruik de kracht van de unieke kenmerken van elk platform

Het is je inmiddels wel duidelijk: elk social media platform heeft zijn eigen unieke kenmerken en mogelijkheden. Dit gaat nog veel verder dan de manier waarop content wordt gepresenteerd. Deze kenmerken kunnen goed of juist minder goed aansluiten op jouw doelen. Zo heeft Instagram de functie GeoTags, waarmee je mensen in de buurt van je vakantiehuis kunt bereiken. Facebook heeft daarentegen een extreem gedetailleerd doelgroepen systeem om gericht en effectief te kunnen adverteren richting mensen die geïnteresseerd zijn in het huren van een vakantiehuis. Neem even de tijd om de functies van de verschillede platformen te bekijken.

Maak je keuze!

Heb jij je doelen en doelgroep bepaald? En heb je nagedacht over het soort content dat je wilt delen en wat goed bij jou als verhuurder past? Maak dan, met de unieke kenmerken en mogelijkheden van elk platform in je achterhoofd, een keuze voor jouw social media platform. Door een overwegen keuze te maken zorg je ervoor dat jij met het juiste platform aan de slag gaat en kun je je social media strategie zo effectief mogelijk inzetten. Tijd om jouw vakantiehuis onder de aandacht te brengen bij potentiele verhuurders!