Voyando - Blog - Welke factoren beinvloeden jouw verhuurprijs?

Welke factoren beinvloeden jouw verhuurprijs?

1 jaar, 9 maanden geleden geschreven door Merijn Middelweerd

Wat is de juiste verhuurprijs voor mijn accommodatie? Zit ik te hoog, of juist te laag? Het is een vraag die wij vaak krijgen van onze klanten, of van mensen die via het gratis verhuurprijsadvies dat wij geven aan verhuurders bij ons terecht komen. Toegegeven, het bepalen van de juiste prijs is een dunne lijn om te bewandelen. Je kunt er een flinke marge laten liggen, maar een veel te hoge prijs is ook een manier om huurders te verliezen.

Ook wanneer je nog geen verhuurder bent, en op zoek bent naar een vakantiehuis om wat aan te verdienen, is het verstandig om hier vast over na te denken. Je hebt namelijk zowel voor als na de aankoop zelf invloed op je verhuurprijs. In dit blog bespreken we welke factoren er eigenlijk invloed hebben op je verhuurprijs, tijdens welke fase van het aankoopproces deze factoren spelen en rangschikken we de factoren op de hoogte van de investeringskosten.

De twee fases

Om de invloeden van bepaalde factoren op de verhuurprijs te bespreken, maken we onderscheidt tussen twee fases: voor de aankoop en na de aankoop van je accommodatie. Hieronder een overzicht van alle factoren die we gaan bespreken, en in welke fase ze invloed hebben op je verhuurprijs.

                                                                          Voor aankoop Na aankoop
Oppervlakte huis en tuin
Voorzieningen en faciliteiten
Algemene staat van het huis
Evenementen in de buurt
Ligging en locatie
Extra services
Foto's en presentatie

 

Oppervlakte huis en tuin

De meest bepalende factor als het gaat om de verhuurprijs. Hoe groter jouw accommodatie, hoe meer je er voor kunt vragen. Hou ongeveer 5-7% aan prijsstijging aan voor elke extra slaapkamer. Vergeet hierbij ook de grootte van het perceel (of de tuin) niet. Je hebt zowel voor als na het aankoopproces invloed op deze factor, bijvoorbeeld bij de selectie van een accommodatie of door een extra slaapkamer bij te bouwen.

Voorzieningen en faciliteiten

Wij merken dat gasten, na het vinden van een geschikte vakantielocatie, direct kijken naar wat de gekozen accommodatie allemaal te bieden heeft. We hebben het hier natuurlijk over de aanwezige voorzieningen en faciliteiten. Je kunt zelf een grote impact hebben op je verhuurprijs door specifieke faciliteiten aan te bieden, of hier op te selecteren tijdens de aankoop van jouw tweede (vakantie)huis.

Algemene staat van het huis

De kwaliteit van het huis heeft daarna de grootste impact op de verhuurprijs. Een modern, goed onderhouden vakantiehuis levert doorgaans meer op dan een wat oudere accommodatie met veel achterstallig onderhoud. Je bespaart zowel op vaste kosten, zoals de energieprijs voor de verhuurder, maar een net onderhouden huis wordt ook gewoonweg meer geboekt door de betere en schonere uitstraling.

Evenementen in de buurt

Het wordt vaak over het hoofd gezien, maar evenementen in de buurt hebben ook een enorme invloed op jouw verhuurprijs. Verhuurprijzen gaan soms wel 5 keer over de kop tijdens grote evenementen. Hier kun je je accommodatie op selecteren, maar omdat de meeste evenementen in het gunstigste geval jaarlijks zijn, is het beter hier pas na de aankoop naar de kijken.

Ligging en locatie

Waar jouw accommodatie zich bevindt, en in wat voor soort gebied dit is, is nog een belangrijke factor voor het bepalen van je verhuurprijs. Een vakantiehuisje aan een boulevard in de Costa Blanca heeft, in de meeste gevallen, vanzelfsprekend een hogere verhuurprijs dan een accommodatie in Flevoland. Uiteraard zegt dit nog niks over de te behalen marge. Dit is een van de factoren waar je na de aankoop van je vakantiehuis geen invloed meer op hebt. Tenzij je een verrijdbaar Tiny House verhuurd, zit je vast aan je locatie en ligging.

Extra services

Een makkelijk manier om je verhuurprijs te verhogen, is door extra services aan te bieden. Dit kunnen gasten dan direct bijboeken, en hier kun jij wat extra’s aan verdienen. Hierdoor verhoog je de waarde die een gast aan jouw accommodatie toekent. Dit is natuurlijk uitsluitend na de aankoop te realiseren, en onbelangrijk tijdens het aankoopproces.

Foto’s en presentatie

Als laatste factor om je verhuurprijs te beïnvloeden, hebben we de algemene presentatie en foto’s van jouw accommodatie gekozen. Voor de aankoop niet relevant, maar na de aankoop zeker de moeite waard om jouw focus op te leggen. Met een geweldige presentatie haal je simpelweg meer uit je vakantiehuis.

Hoogte van de investering

Hoge investering

Gemiddelde investering Lage investering

Oppervlakte huis en tuin

Voorzieningen en faciliteiten

Evenementen in de buurt

Algemene staat van het huis

 

Extra services

Ligging en locatie

 

Foto's en presentatie

 

In bovenstaande tabel vergelijken we de verschillende factoren op basis van de investeringskosten. Links de hoogste investeringen, rechts de kleinste, oftewel het laaghangend fruit. Als verhuurder zou hier je focus moeten liggen, omdat je met een relatief lage investering een flinke impact op je verhuurprijs kan hebben. De factoren in de linkerkolom hebben wellicht wel meer invloed op de prijs, maar zijn qua kosten ook gelijk een grote investering.

Benieuwd hoe je in de praktijk met een relatief lage investering een hogere verhuurprijs kunt vragen?
Lees verder --> Met deze tips optimaliseer je jouw verhuurprijs