Voyando - Regio's - Veluwe

Veluwe

Als het over natuurgebieden in Nederland gaat dan heb je het over de Veluwe, ‘s lands grootste natuurgebied met wel 900 km2 aan flora en fauna. De bosrijke streek is de perfecte locatie voor een geweldige vakantie, overnachting of een leuk weekendje weg. Met een vakantiehuisje als thuisbasis kan zowel jong als oud alle kanten op. De Veluwe is namelijk een smeltkroes van natuur, cultuur en historie. Voor de ondernemende vakantieganger heeft de Veluwe veel te bieden, zoals de vele wandel- en fietsroutes, outdoor activiteiten en mogelijkheden om wild te zien. Maar vergeet niet dat er ook ontzettend veel plekjes in het bos of op de heide zijn om heerlijk tot rust te komen. Deze grote veelzijdigheid maakt de Veluwe tot een van de meest geschikte plekken in Nederland voor een vakantiehuisje.

Omgeving
De centrale ligging van de Veluwe in de provincie Gelderland maakt het makkelijk bereikbaar vanuit heel Nederland. Hou je van afwisseling, is een vakantiehuisje in de Veluwe een goede uitvalsbasis voor dagje Apeldoorn of Arnhem.

Bezienswaardigheden
Wat valt er allemaal te zien op de Veluwe? Nationaal Park de Veluwezoom is een van de toeristentrekkers. Het park kenmerkt zich door een landschap van stuwwallen, gevormd tijdens de laatste ijstijd. Met een hoogte van 110 meter bevind je je op de Posbank op het hoogste punt van Gelderland. Een ontmoeting met groot of klein wild, vele soorten vogels en reptielen is geen zeldzaamheid. Dit maakt een bezoek aan de prachtige bos- en heidegebieden meer dan waard.
Het tweede pronkstuk van het gebied is Nationaal park de Hoge Veluwe, voor de outdoor liefhebbers niet over te slaan. Je kunt het park bezoeken vanuit drie verschillende toegangspoorten, te vinden in Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen. Het park is alleen tegen betaling toegankelijk, maar heeft ontzettend veel te bieden. Zo zijn er verschillende wildschermen geplaatst die je de mogelijkheid geven om wild waar te nemen. Zit je in tijdens de bronst (september/oktober) in een vakantiehuis in de buurt van het park? Dan is het burlen van mannelijke edelherten bijna niet te missen. Wat een ervaring!

Activiteiten vanuit je vakantiehuis
Zowel kinderen als volwassenen kunnen zich verheugen op de Veluwe als vakantiebestemming. Waar volwassen een heerlijke wandeling of fietstocht in de natuur  kunnen maken, zijn de bossen perfect voor kinderen om boomhutten in te bouwen of in te spelen. Naast fietsen en wandelen is er voor de avonturiers de mogelijkheid om te mountainbiken of paardrijden op een van de vele prachtige natuurpaden door het bos of heide. Er valt veel leren over de historie en het ontstaan van het gebied. Ook zijn de  verschillende musea de moeite waard om te bezoeken, zoals het Kröller-Müller Museum, waar je de op één na grootste Van Gogh-verzameling ter wereld kunt vinden.

Te doen in de omgeving

De Grote Vijf

Ga samen met de boswachter op zoek naar de Grote Vijf van Veluwezoom!

Wil jij graag de Grote Vijf van Nederland zien? We hebben het natuurlijk over het edelhert, ree, wild zwijn, bever of zeehond. Het edelhert en wild zwijn zijn op verschillende plekken te spotten in de parken van de Veluwe. Samen met de boswachter ga je op ontdekking. Prachtig om gezien te hebben!


Kasteel Doorwerth

Wandel en bewonder Kasteel Doorwerth

Het goed onderhouden Kasteel Doorwerth is prachtig om te bezoeken. Het kasteel biedt onderdak aan verschillende musea en heeft een schitterende slotgracht. De geschiedenis wordt op een indrukwekkende wijze gevisualiseerd in de grote zalen.


Klompenpad Oldenaller

Ontdek het mooie buitengebied van Putten op en rondom landgoed Oldenaller.

Een prachtige route brengt je langs beken, heide, wilde bloemen, houtwallen, over boerenland en natuurlijk het kasteelbos. Ervaar de pracht van het eeuwenoude landgoed.


Wandelroute Oud Groevenbeek

Wandel rondom dit prachtige landgoed

Door de combinatie van natuur en cultuurhistorie biedt Oud Groevenbeek voor elk wat wils. Er lopen twee wandelroutes, een ervan bestaande uit een 2,5 km lang halfverhard pad dat speciaal geschikt is voor rolstoelgebruikers en blinden en slechtzienden.


Paardrijden

Geniet samen met je paard van de mooiste routes!

Ter paard is de Veluwe een fantastisch gebied. Met ruim 500 kilometer aan ruiterpaden kun je eindeloos rondlopen. Of je nou wat snelheid wilt maken, of rustig wilt genieten van de passerende natuur. Ook als onervaren ruiter kun je terecht op de Veluwe. Er zijn vele buitenritten te boeken, inclusief gids.


Wandelen rondom Loenen

Prachtig lopen in een uitgestrekt gebied.

Deze wandelroute begint op Open Erf De Groote Modderkolk. Verwacht een eeuwenoud landschap van boomgaarden, weilanden, houtsingels en akkers. Deze stevige wandeling van 10 kilometer loopt via onverharde paden door open terrein en bos.


Langste wandelroute Gelderland

Hier vind je het startpunt van de langste wandelroute dwars door Gelderland.

Dwars Door Gelderland, een 165 kilometer lange wandelroute van Hierden naar 's-Heerenberg, is alleen voor de echte wandelaars te belopen. Gelukkig kun je er ook gewoon kleine stukjes van lopen!


Airborne Museum

Breng een bezoek aan het Airborne Museum.

In het Airborne Museum leer je alles over de slag van Arnhem in september 1944. Begin 2020 is het museum compleet vernieuwd. Je vindt er een uitgebreide collectie wapens, kleding, uitrustingsstukken, interviews, foto’s en video’s. Je leert niet alleen de geallieerde kant van het verhaal kennen, maar ook de Duitse kant en de betrokken burgerbevolking.


Kasteel Oldenaller

Bezoek en bewonder kasteel Oldenaller

Relatief onbekend, maar absoluut het bezoeken waard. Kasteel Oldenaller staat in een afwisselend gebied met beken, bos, boerderijen, houtwallen en landbouwgronden. Het kasteel uit 1655 valt niet te missen!


Wandelen langs de beek

Misschien wel de meest gefotografeerde beek van Nederland.

Ben je op de Veluwe, pak dan deze 5 kilometer lange wandelroute langs de Leuvenumse beek, een wel heel erg fotogenieke beek en de langste van de Veluwe. Als je goed oplet zie je de ijsvogels voorbij schieten!


Wandelroute over het Hulshorsterzand

Deze zandvlakte is elk seizoen prachtig om te zien.

Op een warme zomerdag waan je je in de Sahara, zo heet kan het er worden. In de winter en herfst laat de zandvlakte ook zijn schoonheid zien. Deze wandelroute loopt afwisselend langs bos, heide en stuifzand. 


Kröller-Müller Museum

Bewonder de prachtige werken van Vincent van Gogh.

Hier vind je de op een na grootste Van Gogh-verzameling van de wereld, met maar liefst 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen. Daarnaast bevat de collectie van dit museum stukken van andere oude meesters, zoals Claude Monet, Pablo Picasso, Piet Mondriaan en George Seurat. Absoluut de moeite waard voor kunstliefhebbers!


Open Erf De Groote Modderkolk

Neem een kijkje op deze idyllische biologische zorgboerderij.

Op dit erf in Loenen ben je altijd welkom. Wandel lekker rond, ruik de geur van het heerlijke boerenleven en bekijk de verschillende boerderijdieren. Er is een theeschenkerij, boomgaard en verschillende wandelroutes. De Groote Modderkolk is daarnaast een informatiecentrum.


Natuursafari

Op safari in eigen land.

Samen met een klein gezelschap en de boswachter verken je het Deelerwoud, op zoek naar wild. Je komt op plekken waar je anders niet komt en leert ondertussen over de natuur en de aanwezige dieren.


Nationaal Park de Hoge Veluwe

Bezoek de groene schatkamer van Nederland.

Dit park combineert het mooiste van drie werelden: cultuur, natuur en kunst. Prachtige natuur en rondlopen wild, maar ook musea en verrassende verhalen. Een flinke wandeling of fietstocht door de heide en stuifzand maken je dag compleet.


Airborne Cemetery

Breng een bezoek aan Airborne Cemetery

Op het Airborne Cemetery vind je de graven van de jonge helden die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. Dit indrukwekkende eerbetoon biedt veel informatie over de geallieerden Airborne parachutisten die gesneuveld zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog.


Bootje varen

Geniet van de Veluwe vanaf het water.

Geweldig is het om de Veluwe vanaf het water te beleven. De wind in de haren, de zon op het gezicht en de vogels in de lucht. Vanaf het water spot je veel verschillende vogelsoorten die je normaal niet kunt zien.


Bewandel het Ecoduct

Steek de A50 over via deze natuurbrug.

Vooral kleine reptielen, zoals kikkers, slangen en salamanders, maar ook muizen en reeën maken gebruik van deze verbindingsbrug over de A50. Sinds 2012 kunnen de dieren oversteken en aan beide kanten van de weg komen. Ook jij kunt er over wandelen!


Safari met boswachter

Wil jij echt dichtbij de natuur komen?

Wil je een keer een imposant edelhert of ander wild dier van dichtbij zien? Dan moet je op safari in Planken Wambuis, samen met de boswachter. Wie weet kom je oog in oog met een wild zwijn, edelhert, ree, Spaans rund of New Forest pony te staan.


Herten zien

Oog in oog met een edelhert!

In dit gebied voelen de damherten en edelherten zich thuis. Je denkt misschien dat het schuwe dieren zijn, maar de kans dat je oog in oog met een komt te staan is zeker niet klein! Voor de liefhebber van wild is dit een perfect gebied.


Fietsen

Ontdek Veluwe via één van de vele fietsroutes.

De Veluwe is bij uitstek het gebied om te verkennen per fiets. Je kent misschien de Witte Fietsen wel, waar je in het park de Hoge Veluwe gratis gebruik van kunt maken. Natuurlijk is de eigen fiets meenemen ook een optie. De Veluwe telt kilometers aan fietspaden die je langs gemengde bossen brengen, over natte en droge heidevelden lopen en door stuifzandlandschappen slingeren.


Mountainbike MTB route Veluwezoom

45 km lange uitdagende mountainbike route.

Prachtige afdalingen, met vooraf een pittige klim, terwijl je geniet van de geweldige flora en fauna die de Veluwe te bieden heeft. Voor een mountainbike liefhebber wordt het niet beter dan dit! Misschien wel de plek in Nederland om los te gaan, voor alle technische niveaus.


Nationaal Park de Veluwezoom

Een van de meest prachtige parken in ons land.

Sinds 1930 het eerste nationaal park van Nederland, de Veluwezoom. Een prachtig gebied van ruim 5000 hectare op de veluwe, kenmerkend met het mooie reliëf van het landschap. De heuvels bieden een geweldig uitzicht over de streek, bij mooi weer tot in Duitsland. De vele wandel- en fietspaden, natuur en diersoorten maken het een must see.


Witte fietsen

Pak een van de gratis fietsen en verken het park.

Fietsen is de ideale manier om een omgeving te verkennen. Je kan natuurlijk je eigen fiets mee nemen, maar in Park de Hoge Veluwe vind je de gratis witte fietsen. Voor sommigen het symbool voor de Veluwe en perfect om van het gebied te genieten. Veel plezier op de ruim 40 kilometer aan fietspaden!


Leuke gebieden in Veluwe

Subregio van Veluwe

Oud Groevenbeek

Wil je honderd jaar terug in de tijd, breng dan een bezoekje aan landgoed Oud Groevenbeek. Speciaal is dat alles erg goed bewaard is gebleven: de rijksmon…

Lees meer over Oud Groevenbeek

Subregio van Veluwe

Leuvenumse Bossen

In dit gebied kun je urenlang ronddwalen, met op de achtergrond het rustgevende geluid van de langste beek van de Veluwe. Slingerend vindt ze haar weg lan…

Lees meer over Leuvenumse Bossen

Subregio van Veluwe

Deelerwoud

Op de Veluwe, dichtbij Hoenderloo en het dorpje Deelen, ligt het Deelerwoud. Het natuurgebied is ongeveer 2400 hectare groot en ligt tussen de nationale p…

Lees meer over Deelerwoud

Subregio van Veluwe

Planken Wambuis

Een natuurgebied waar je eindeloos kunt wandelen, fietsen en avonturen beleven. Planken Wambuis is het gebied waar je in de bossen, heides of opwaaiende z…

Lees meer over Planken Wambuis

Subregio van Veluwe

Nationaal Park De Hoge Veluwe

Met de grote variatie in landschappen is De Hoge Veluwe een bijzonder gebied. Het staat onder andere bekend om de zeldzame flora en fauna die het herbergt…

Lees meer over Nationaal Park De Hoge Veluwe

Subregio van Veluwe

IJsselvallei

In de IJsselvallei kun je genieten van het prachtige buiten zijn, of je nu graag wandelt, liever de fiets pakt of te paard de omgeving wilt verkennen. Wat…

Lees meer over IJsselvallei

Subregio van Veluwe

Veluwemeerkust

Ben jij een wandelfanaat? Hier vind je het startpunt van de langste wandelroute van Gelderland. Sowieso is het de moeite waard dankzij de bloemrijke weila…

Lees meer over Veluwemeerkust

Subregio van Veluwe

Oldenaller

Voor wie van afwisseling houdt is Oldenaller een prachtig plaatje. Laat je door de statige lanen leiden langs een zeventiende-eeuws kasteel en de uitgestr…

Lees meer over Oldenaller

Subregio van Veluwe

Wolfheze

Je vindt er een van de oudste bossen van Nederland, even ten zuiden van het gelijknamige dorp Wolfheze. In het natuurgebied wandel je langs stokoude eiken…

Lees meer over Wolfheze

Subregio van Veluwe

Nationaal Park Veluwezoom

De harde kern van de Veluwe, met ruim 5100 hectare aan bos, heide en zandverstuivingen. Een prachtig gebied om te wandelen, fietsen, mountainbiken of paar…

Lees meer over Nationaal Park Veluwezoom