Voyando - Blog - Verhoog je rendement gemakkelijk met 15% per jaar

Verhoog je rendement gemakkelijk met 15% per jaar

1 year, 8 months ago written by Merijn Middelweerd

In onze vorige twee blogs las je welke factoren er invloed hebt op de verhuurprijs en gaven we  je vier tips om dit te optimaliseren. Heb je dit nog niet gedaan, lees dit dan eerst voordat je verder gaat met deze blog. Welnu, heb je de verhuurprijs volledig geoptimaliseerd? Maak je gebruik van een flexibel prijsschema, heb je prachtige foto’s en zijn al je voorzieningen perfect afgestemd op je doelgroep? Dan is er eigenlijk nog maar één manier om het rendement van je accommodatie te vergroten: bespaar op je kosten.

Soorten kosten

Omdat enkel de kosten je rendement nog kunnen beïnvloeden, hebben we vijf soorten kosten geïdentificeerd om op te focussen.

-    Onderhoudskosten

Kosten waar je eigenlijk niet omheen kunt. Onderhoud aan je vakantieaccommodatie is volgens ons essentieel om je vakantiehuis aantrekkelijk te houden voor gasten. Denk hierbij aan een verfbeurt, nieuw meubilair of een tuinman.

-    Incidentele kosten

Deze kosten kun je niet voorspellen, maar zijn ook niet altijd van toepassing. Een goed voorbeeld is schade aan het huisje door toedoen van je gasten. Met een goede verhuurovereenkomst hoef je je hier echter niet druk om te maken. Andere incidentele kosten zijn het kapotgaan van bijvoorbeeld de vaatwasser of wasmachine door gebruik of ouderdom.

-    Overheadkosten

Soms wordt deze post vergeten, maar ook jouw tijd is geld waard. Als jij veel tijd kwijt bent aan het bijhouden van boekingen, uitleg geven over het gebruik van de faciliteiten aan gasten of het behandelen van vragen over overige onduidelijkheden, kun je dit rekenen bij je overheadkosten.

-    Energiekosten

Ten tijde van schrijven van dit blog is dit een behoorlijk belangrijke en grote kostenpost. De energieprijzen reizen de pan uit en als je niet uitkijkt maak je zelfs verlies op een boeking met stroom vretende faciliteiten als een sauna of hottub bij je accommodatie.

-    Marketingkosten

Als laatste op de lijst wellicht wel een van de meeste belangrijke. Wat heb je aan een prachtige accommodatie wanneer niemand deze te zien krijgt? Je moet je gasten toch ergens vandaan halen. De marketingpost is een essentiële kostenpost die jij nodig hebt om boekingen binnen te halen en te overleven als verhuurder. Toch kun je hier gemakkelijk op besparen, en we zullen je uitleggen hoe je dit doet.

Hoe optimaliseer je deze kosten?

Sommige kosten zal je eenmaal altijd moeten maken. Zoals hierboven geschreven is onderhoud onvermijdelijk en ook zeker nodig. Maar je kunt een grote uitgave wellicht uitstellen door regelmatig klein onderhoud te plegen. Ook zijn incidentele kosten lastig te omzeilen. Je zult die nieuwe vaatwasser toch aan moeten schaffen, of je gasten staan altijd af te wassen.

Toch zijn alle bovenstaande kostenposten op één simpele manier te verminderen, als jij weet waar jouw focus moet liggen.

Terugkerende gasten

Als er een perfecte doelgroep is waar jij als verhuurder het meeste uit kunt halen, dan zijn het je terugkerende gasten. Het allerbelangrijkste aan verhuren is het jouw gasten op hun gemak stellen. Huurders keren vaak terug naar dezelfde plekken, helemaal als ze het onwijs naar hun zin hebben gehad, en hier kan jij van profiteren. Hoe dit invloed op jouw kosten heeft?

Terugkeren gasten…
 

…Gaan voorzichtiger om met je huisje.

Als je ergens vaker komt, dan voel je je er thuis. Vaak ga je dan ook met de aanwezige spullen om alsof ze van jezelf zijn. Hierdoor heb jij als verhuurder minder onderhoud of incidentele kosten. En mocht er onverhoopt toch een bord sneuvelen, zal een vaste gast dit zeker netjes bij je aangeven.

…Hebben minder vragen en behoeven geen uitleg.

Iemand die al eens in jouw accommodatie is geweest hoef je niet nog eens uit te leggen hoe de openhaard werkt, waar ze de WiFi code vinden en hoe de airconditioning aan moet. Ook na het boeken zullen ze je minder vragen stellen, want ze weten wat ze kunnen verwachten. Kortom, je bent aan deze groep gasten minder tijd kwijt, bespaart op je overheadkosten en kan meer tijd investeren in andere zaken.

…Bouw je een relatie mee op.

Dit is de groep die jij persoonlijk kent, en zij jou. En daarom zijn dit dus ook precies de gasten die wél wat eerder de airco uitzetten, de ramen dichtdoen wanneer ze op pad gaan en de sauna niet de hele nacht aan laten. Je kunt wel nagaan wat het je aan energiekosten kan schelen op een heel jaar verhuren aan bekenden.

…Besparen je gemakkelijk rond de 15% van je jaaromzet.

Met terugkerende gasten bespaar jij makkelijk op de grootste en belangrijkste kostenpost van jou als verhuurder: de marketingkosten. Een terugkerende gast weet jouw accommodatie te vinden en kan je gemakkelijk via je eigen website, rechtstreeks bij jou laten boeken. Bij elke boeking van een terugkerende gast bespaar jij 10 – 20% commissie die je normaal afdraagt bij een boeking via een van de grote platformen als AirBnb of Booking.com. En die 15% kun jij wel beter gebruiken! Het allermooiste is nog wel: met één boeking van een terugkerende gast via je eigen Voyando website heb je de kosten van je jaarabonnement er al weer uit.

Wil je advies over hoe jij op je kosten kunt besparen? Neem contact met ons op en we kunnen samen bekijken waar voor jou de kansen liggen.