Voyando - Blog - Vakantiehuis verhuren

Vakantiehuis verhuren

2 jaar, 3 maanden geleden geschreven door Merijn Middelweerd

Weet jij wat de belangrijkste zaken zijn bij het verhuren van een vakantiehuis? Een accommodatie verhuren kan een leuke en uitdagende onderneming zijn. Maar als je niet genoeg weet over de fiscale wetgeving, hoe je jezelf kunt onderscheiden van de concurrentie of waar je allemaal aan moet denken na de aanschaf van een vakantiehuis, kan je tegen problemen aanlopen. Met deze informatie kun jij zorgeloos verhuren (of je nu begint of al jaren verhuurt!).

Zorgeloos verhuren met een waterdichte overeenkomst
Vaak over het hoofd gezien, maar enorm belangrijk: de huurovereenkomst en voorwaarden. Stel je voor dat de huurder van jouw accommodatie in het hoogseizoen besluit toch niet op vakantie te gaan, hoe zit dat dan? Staat jouw vakantiehuisje leeg in de drukste periode van het jaar of moet de huurder een vergoeding betalen? En wat als per ongeluk het meubilair of een faciliteit van de woning wordt beschadigd? Om onduidelijkheden te voorkomen is het belangrijk dit van te voren af te spreken. Er zijn bij de verhuur van een vakantiewoning namelijk geen wettelijke regels van toepassing. Verhuur jij zonder overeenkomst of voorwaarden? Maak gerust gebruik van onze gratis verhuurovereenkomst!
Lees hier verder: Voorbeeld verhuurovereenkomst

Je huurprijs bepalen, optimaliseren en prijsplannen aanmaken
Het optimale tarief van je vakantiehuis bepalen is nodig maar tegelijk een dunne lijn. Zet je het tarief te hoog, dan loop je misschien aanvragen mis. De kans bestaat dat huurders gaan kijken naar vergelijkbare accommodaties in de omgeving en kiezen voor het lagere tarief. Met een te laag tarief heb je weliswaar een vollere agenda, maar haal je niet het optimale rendement uit je vakantiehuis. En dat is zonde. Het perfecte tarief kiezen is daarom niet makkelijk. Het vergt enige kennis van de omgeving, de concurrentie en wat experimentatie van verschillende tarieven tijdens verschillende periodes. Benieuwd waar de kansen liggen voor jou accommodatie?
Lees hier verder: Hoe bepaal ik de huurprijs van mijn vakantiewoning?

Jezelf onderscheiden van de concurrentie
Laten we eerlijk zijn. Er zijn ontzettend veel mooie, gezellige en leuke vakantiehuisjes in Nederland. Waarom zouden huurder voor jouw accommodatie kiezen, boven een vergelijkbaar huisje in de omgeving? Een mogelijkheid is de prijs, maar je wilt jezelf niet in de vingers snijden. Nee, er zijn veel betere manieren om jouw vakantiehuis te onderscheiden van de massa en aantrekkelijker te maken voor huurder. 
Lees hier verder: Hoe maak je jouw vakantiehuis aantrekkelijk?

Het begin van de reis: een eigen vakantiewoning kopen
Ben je net de verse eigenaar van een nieuw vakantiehuis, dan is er veel werk aan de winkel. Waar begin je? Met de overwaarde van je huis, een tweede hypotheek of ander spaarpotje heb je een prachtig vakantiehuis gestrikt, op een geweldige plek. Naast dat je hier af en toe zelf wilt vertoeven, kun je een leuk zakcentje verdienen aan de verhuur. Hoe pak je de inrichting aan en hoe vinden huurders nu juist jouw huis in het overgrote aanbod van vakantiehuizen? Wij hebben de meest essentiële informatie voor de nieuwe verhuurder op een rijtje gezet.
Lees hier verder: Vakantiehuis gekocht, en nu?