Voyando - Regio's - Groningen

Groningen

De meest noordelijke provincie van ons land heeft ontzettend veel te bieden! Steeds meer vakantiegangers weten de jonge studentenstad Groningen te vinden, en tevens de prachtige natuur er omheen. Ook pareltjes als Nationaal Park Lauwersmeer en het Uithuizerwad zijn in trek. Massatoerisme is er nog niet, dus hou je van rust en vrijheid is de provincie een absolute aanrader!

Bezienswaardigheden
Letterlijk genomen is het hoogtepunt van Groningen de Martinitoren. Natuurlijk is er nog veel meer te zien in de stad, zoals de beroemde Grote Markt en Vismarkt, het groene Stadspark en Noorderplantsoen en de vele gezellige winkelstraten. Maar buiten de Stad heeft Groningen ook ontzettend veel natuur in huis. Recht om te hoek vind je De Onlanden en Kardinge. Er zijn verschillende oude bossen en heerlijke wandelgebieden te vinden in het Oosten. In Groningen ligt natuurlijk ook Werelderfgoed de Waddenzee, het grootste getijdensysteem ter wereld.

Activiteiten vanuit je vakantiehuis
Hou jij van een actieve vakantie? Groningen is bij uitstek geschikt voor fiets- en wandeltochten. De vele routes verspreid door het oud Nederlandse landschap leiden je langs historische dorpjes, oude eiken, uitgestrekte graslanden en hier en daar wat wild, als je vroeg genoeg op pad gaat. De legio meren en prachtige Waddenzee bieden daarnaast de mogelijkheid tot allerlei soorten watersport.

Te doen in de omgeving

Paardrijden

Te paard is Groningen goed te verkennen.

Groningen heeft een uitdagend pallet aan ruiterroutes door de hele provincie. Loop langs weilanden, vennetjes, bomen en fiets- en zandpaden. Van smalle bospaadjes in het Noordlaarderbos tot een breed uitzicht over de landerijen in het oosten. Dat is genieten!


Wandelroute Westerbroek

Een prachtige wandelroute door de provincie Groningen.

Deze wandelroute leidt je door Westerbroek, een van de laatste laagveenmoerassen van Nederland. Je komt er vele bijzondere plant- en diersoorten tegen, zoals verschillende vogels, de grote boterbloem en waterviolier. Met geluk spot je ‘s zomers een zeearend op zoek naar een maaltijd.


Wandelroute Noordlaarderbos en de Vijftig Bunder

Wandelroute Noordlaarderbos en de Vijftig Bunder

Het Noordlaarderbos (Gronings) en De Vijftig Bunder (Drents) zijn gebieden met een enorm rijke historie. Al 2500 jaar geleden werd het originele bos gekapt en intensief gebruikt als landbouwgrond, waarna er een tijd lang alleen maar heide groeide. Vanaf 1850 werd een deel weer bebost en kwamen er graslanden bij.


Fietsroute Groningen, Onlanden en Kardinge

Verken deze prachtige gebieden op de fiets!

Je verwacht het niet, maar vanuit de binnenstad in Groningen fiets je zo de natuurgebieden in. Zoals de Onlanden, onder Groningen, wat eigenlijk in Drenthe ligt. Dit gebied is fantastisch om doorheen te fietsen, met uitgestrekte graslanden en mooie plaatjes van de plassen. Kardinge ligt ten noorden van de stad.


Uitkijktoren

Vanaf de uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht.

De uitkijktoren van maar liefst 26 meter hoog geeft een indrukwekkend 360 graden uitzicht over de weide omgeving. Aan de ene kant ontvouwt zich de prachtige Skyline van de Stad, aan de andere kant kun je de bossen van Fochteloërveen zien. Zelfs de politietoren van Assen is te zien op de horizon!


SUPpen

SUP is een van de leukste activiteiten op het water.

Stand Up Paddle, oftewel SUP, is een geweldige manier om een meer of zee te verkennen. Je hebt een peddel en een plank en je kan alle kanten op. Je komt op plekjes waar je met een zeilboot niet kunt komen en bent lekker actief bezig in de buitenlucht. Wanneer het warm is, maak je gemakkelijk een duik om af te koelen.


Grote Grazers

Spot Exmoorpony's en Schtose Hooglanders.

Grote kans dat je ze tegenkomt wanneer je door de Onlanden fietst of wandelt: Exmoorpony’s. Deze lichtbruine pony’s hebben maar korte beentjes en zijn te herkennen aan hun witte snuit. Ze staan daarom ook wel bekend als ‘meelsnuitjes’, alsof ze in een emmer meel hebben gehangen. Daarnaast vind je hier Schotse Hooglanders, de prachtige roodbruine grazers met lang haar en grote horens.


Martinitoren beklimmen

Ben je in Groningen, dan moet je dit gedaan hebben.

Het pronkstuk van de stad Groningen is d'Olle Grieze, Gronings voor de 'oude grijze' en bijnaam van de Martinitoren. De lange geschiedenis van de kerktoren begint al in het jaar 1469. De ruim 96 hoge toren biedt een prachtig uitzicht van de stad en omgeving. Tenminste, als je bereid bent de 261 traptreden te beklimmen. Dit moet je gezien hebben!


Vogelspotten

In dit gebied zijn meer dan 100 soorten vogels.

Lauwersmeer is een waar vogelparadijs, gelegen op de vroegere zeebodem. In de wildernis van water en eilandjes broeden ruim 100 vogelsoorten en overwinteren elk jaar tienduizenden ganzen. Tijdens de vogeltrek, die in het voor- en najaar plaatsvindt, is het luchtverkeer het grootst. Dan kun je op één enkele dag maar liefst dertigduizend brandganzen zien overvliegen.


Wandelen met libellen

In de zomer komen in Westerbroek zo’n 28 soorten libellen voor.

Westerbroek, een prachtige streek om in te wandelen. Erg bijzonder is het grote aantal libellen dat zich in het gebied thuisvoelt. De vliegende insecten zijn prachtig om te bewonderen tijdens een wandelen in de zomerzon. Tel je ze allemaal, dan kom je op zo’n 28 soorten, waaronder de bedreigde gevlekte witsnuitlibel.


Het Plukbos

Pluk je eigen fruit in het speciaal aangelegde Plukbos.

Speciaal aangelegd in Kardinge voor de bezoekers is het plukbos. Je vindt het vlakbij het Meedenpad en is op initiatief van wijkbewoners uit Lewenborg en Beijum ontstaan. Voor een leuk bakje fruit kun je in de zomer terecht, en eind september/begin oktober vind je er ook kastanjes en walnoten.


Zeilen

Huur een bootje en zeil op het prachtige meer!

Zeilen heeft het allemaal: de rust, de natuur, de vrijheid en de spanning van de wind. Een activiteit die je de wereld om je heen even doet vergeten. Of het nu mooi of slecht weer is, zeilen kan altijd. Huur een van de leuke valkjes en maak een rondje Paterswoldsemeer. Vergeet niet een paar van de kleine eilandjes te verkennen!


Wild spotten

Kom roofvogels, marters en reeën tegen!

Het Noordlaarderbos is een fantastisch gebied. Leuk maakt het vooral dat er zoveel wilde dieren te vinden zijn. Het bos biedt onderdak aan roofvogels als de sperwer, ransuil en havik. Ben je er na zonsondergang, scharrelen er ook dassen en steenmarters rond. Het oplettende oog ziet af en toe een ree.


Activiteitencentrum Lauwersnest

Het ideale startpunt voor een bezoek aan Lauwersmeer.

In en rond het activiteitencentrum vind je alles over de vele vogels en het Dark Sky Park Lauwersmeer. Zo leer je over de verschillende trekroutes van de vogels met als tussenstop Lauwersmeer, en neem je een kijkje in de geheimen van de nacht. Met veel speelgelegenheden is het activiteitencentrum perfect voor gezinnen met kinderen.


Wandelen

Groningen is perfect voor een wandeling.

Lopend is Groningen makkelijk te verkennen. In de stad liggen de bezienswaardigheden redelijk dicht bij elkaar en de provincie is rijk aan wandelroutes. Ze voeren je langs het open kwelderlandschap met prachtige wolkenluchten, door het oude coulissenlandschap, de verschillende bossen en door veenweiden. Ook is de waddendijk per wandelschoen te verkennen.


Dark Sky Park

Donkerder dan hier wordt het in Nederland niet.

Als je op een heldere avond in de binnenstad naar boven kijkt, zie je slechts een handjevol sterren. Doe je dit in Dark Sky Park Lauwersmeer dan zie je er zo maar duizenden. In dit gebied is zo weinig lichtvervuiling, dat je met het blote oog een deel van onze eigen Melkweg kan bewonderen. Gooi je verrekijker, telescoop en thermoskan koffie in de auto en kom een nachtje het heelal verkennen!


Vleermuiskelder

Midden in het bos vind je de Vleermuiskelder.

De oude vleermuiskelder in het midden van het bos biedt plaats aan slapende vleermuizen. Je treft er dus veel van deze prachtige, kleine zoogdieren aan. In het bos waar zij zich huisvesten groeien wilgen, essen en elzen.


Wandelen in het bos

Een gevarieerde wandelroute door een afwisselend bos.

Wandelen in het bos is fantastisch. Je hoort allerlei geluiden van vogels en kleine (of grotere) dieren, de geur van bladeren en planten vullen je neus en af en toe schijnt er een lekker zonnetje door het bladerdek. Zo nu en dan vind je hier hints van een oud karrespoor, een middeleeuwse weg tussen Coevorden en Groningen. Heb je geluk, dan spot je een ree.


Zwemmen

Geniet van een frisse duik.

Zin in een frisse duik? Het gehele Paterswoldsemeer is geschikt om te zwemmen. De Hoornse Plas is aangrenzend het stukje meer waar veel Groningers op een warme dag zijn te vinden. Neem een handdoek mee en geniet van het water!


Kanoën

Verken de Ruiten Aa vanaf het water.

Vanaf het water kijk je heel anders naar een gebied dan vanaf het land. Het is een unieke ervaring en de kano is in Ruiten Aa het perfecte middel. Er zijn diverse trajecten en afstanden, in combinatie met de fiets. Zodra je de kano aanmeert staat er een fiets voor je klaar om de route te vervolgen.


Fietsen

Verken het Grunneger landschap op de fiets.

Fietsend is Groningen makkelijk te verkennen. De stad is niet al te groot en heeft genoeg fietspaden in de aanbieding. In de provincie lopen de fietsroutes dwars door een prachtige en diverse natuur. Je vindt er onder andere meren en kanalen, uitgestrekte polders, oude cultuurlandschappen en natuurlijk de waddenzee.


Vogelspotten

Spot vogels op de vele uitkijkpunten.

Ben je een vogelliefhebber, dan kom je hier het liefste tijdens de voorjaars- en najaarstrek. Dan is het namelijk het drukste qua vliegverkeer. Je vindt hier dan lepelaars en allerlei soorten steltlopers. In de winter zie je ganzen, eenden en jagende roofvogels zoals de ruigpootbuizerd, velduil en blauwe kiekendief. Neem wel je verrekijker mee, want je staat achter een kijkscherm!


Leuke gebieden in Groningen

Subregio van Groningen

De Onlanden

Zo dicht bij de stad Groningen en zo rijk aan planten, water en diersoorten. De Onlanden is een geweldig natuurgebied. Hier kun je genieten van de grote z…

Lees meer over De Onlanden

Subregio van Groningen

Dal van de Ruiten Aa

Wil je ‘de natuur van vroeger’ beleven? Kom naar Oost-Groningen! Hier kun je in het voorjaar genieten van een enorme bloemenrijkdom. Je v…

Lees meer over Dal van de Ruiten Aa

Subregio van Groningen

Kardinge

Naast de Onlanden nóg zo’n natuurgebied vlakbij de stad Groningen. Dit gebied verrast je met haar bijzondere graslanden en bloemrijke bermen.…

Lees meer over Kardinge

Subregio van Groningen

Noordlaarderbos

Dit heerlijke wandelgebied voelt werkelijk als een sprookjesbos. Een gevarieerde wandelroute loodst je langs allerlei soorten bomen, en de Middeleeuwse ka…

Lees meer over Noordlaarderbos

Subregio van Groningen

Paterswoldsemeer

Volgens velen de mooiste plek van Noord Nederland. Je kan er zeilen, vissen, fietsen, wandelen en genieten van de leuke eilandjes. Echte Groningers liggen…

Lees meer over Paterswoldsemeer

Subregio van Groningen

t Hoge Land

Tal van (trek)vogels gebruiken dit gebied als rust- en voedingsplaats, gevormd door zware zeeklei en opeengehoopt wadzand.

Lees meer over t Hoge Land

Subregio van Groningen

Biessumerbos

Zit je in de buurt van Delfzijl, sla dan niet het Biessumerbos over. Dit afwisselende bos ligt op steenworp afstand van de wierde Biessum, een historisch …

Lees meer over Biessumerbos

Subregio van Groningen

Nationaal Park Lauwersmeer

Vogelkenners zijn er wel mee bekend, de wildernis op de grens van Groningen en Friesland. Lauwersmeer bestaat uit water, eilandjes, bos, rietvelden en rui…

Lees meer over Nationaal Park Lauwersmeer

Subregio van Groningen

Westerbroek

Hier vind je een van de laatste laagveengebieden van Groningen. De fijne wandelroutes brengen je langs oude eiken en het gebied biedt in de zomer maar lie…

Lees meer over Westerbroek

Subregio van Groningen

Uithuizerwad

Letterlijk op de zeebodem, want de kust van dit gebied is door de eeuwen heen steeds noordelijker gekropen. Kijk om je heen, en je ziet talloze oude en ni…

Lees meer over Uithuizerwad